Maria-Henriëttalei 1

2018 Antwerpen

België


+32 (0 )3 344 05 16

info@leienpaleis.be

VOLG ONS

NIEUWSBRIEF

INformatie

Over ons 

Het Leienpaleis is een totaalconcept waarvan de activiteiten zich over drie domeinen uitstrekken: cultuur, restaurant- en barconcepten en tot slot private en corporate events. Dit prachtige pand aan de Antwerpse Leien gooit voor het eerst in zijn geschiedenis de deuren open voor het grote publiek. We nodigen iedereen uit om hier op ontdekkingstocht te komen en de grandeur van de negentiende eeuw op te snuiven. 

In Het Leienpaleis evoceren we niet enkel de weelde van weleer, maar blikken we ook vooruit. Kunstenaars, dansers, schrijvers en muzikanten blazen dit gebouw nieuw leven in door er hun creaties op de wereld los te laten. 

Niet enkel de geest, maar ook het lichaam wordt gevoed in Het Leienpaleis. De drie bars en twee keukens voorzien ruimschoots in de behoefte van alle aanwezigen op een private B2B of B2C event. Of tijdens de culturele activiteiten. Er kan trouwens ook een lunch of diner geboekt worden, dit vanaf 25 personen.

Na een lange periode van afzondering kunnen we elkaar weer ontmoeten. Oude banden worden weer aangehaald en nieuwe vriendschappen gesloten. Het Leienpaleis wil deze ontmoetingen faciliteren door z’n zalen en ruimtes beschikbaar te maken voor verhuur, zowel voor privé- als bedrijfsdoeleinden. 

Bij alles wat we doen, houden we onze drie speerpunten in het achterhoofd: verenigen, verbinden en vieren: mensen komen samen in Het Leienpaleis om betekenisvolle interacties aan te gaan, zodat het leven omarmd wordt.

Het Leienpaleis is een project van Legendarisch Creatief bv.


Het pand 

Het Leienpaleis is gevestigd in het beschermde monument Huis Dhanis. Het werd tussen 1870 en 1873 gebouwd in opdracht van Guillaume Dhanis, een succesvol handelaar en zoon van vooraanstaand bankier, Antwerps gemeenteraadslid en voorzitter van de Handelskamer van Antwerpen Antoine Dhanis. Dit pand aan de Leien werd ontworpen door de vermaarde architect Lieven Van Opstal die in de jaren 1860 en 1870 met een reeks statige herenwoningen in neoclassicistische stijl het uitzicht van de Frankrijklei bepaalde. Dit stadspaleis past in de rij monumentale gebouwen die na de afbraak van de Spaanse Omwalling zijn verrezen, waaronder de Nationale Bank, het oude Justitiepaleis en de Opera.

Doordat het Leienpaleis door de eeuwen heen van ingrijpende verbouwingen bespaard is gebleven, is het interieur nog in haast authentieke staat. Via de indrukwekkende, marmeren inkomhal kom je uit op de bel-etage met verschillende salons die rijkelijk versierd zijn met muurschilderingen en zijde wandbekleding. Het parket en de schouwmantels verlenen het pand een knusse statigheid. 


In de jaren tachtig was het paleis ingericht als kantoorruimte. Na eeuwen in privébezit te zijn geweest, is het eindelijk toegankelijk voor het grote publiek. Deze functiewijziging bracht vanzelfsprekend werkzaamheden met zich mee, maar bij de renovatie stond respect voor het gebouw centraal. Alle originele elementen bleven intact. Aanpassingen aan het interieur werden louter uitgevoerd met het oog op de functionaliteit. Deze toevoegingen zijn duidelijk van de originele elementen te onderscheiden, maar breken de eenheid van het totaalconcept niet. Ze versterken net de vormgeving en functie van het gebouw. Elk nieuw volume is doordacht vormgegeven en schendt de historische waarde van het erfgoed niet. Voor elke aanpassing werden de adviezen van Monumentenwacht en van de betrokken architecten nauwgezet opgevolgd.



Ambassadeurs

De ambassadeurs zijn de publieke vertegenwoordigers van Het Leienpaleis. Ieder van hen is expert in zijn of haar vakgebied en engageert zich om van Het Leienpaleis een succes te maken. Sommigen van hen zijn de artistieke leider van een cel. In die hoedanigheid bepalen zij mee het culturele discours van Het Leienpaleis. Meer informatie vindt u op de ambassadeurspagina.


Mission statements

Missie

Het flamboyante Leienpaleis verdient het om voor het eerst in haar geschiedenis publiekelijk en vlot toegankelijk te zijn. Dit zal gebeuren door cultuur- en
eventactiviteiten (B2B en B2C).


Visie

Onze visie draait rond de drie speerpunten: verenigen, verbinden en vieren.
Het Leienpaleis biedt een tegengewicht aan de trubbels van de culturele sector door
een economisch onafhankelijke vennootschap op te richten die gaat voor diversiteit
en creativiteit.


Het Leienpaleis brengt kunstenaars, schrijvers, acteurs, muzikanten én ondernemers
onder in verschillende cellen met aan het hoofd telkens een gevestigde waarde van de desbetreffende (kunst)tak als ambassadeur. Deze ambassadeurs zijn het gezicht van de cel. De dagelijkse werking wordt door jong talent, de coördinatoren, afgehandeld.
De symbiose van deze cellen maakt van Het Leienpaleis een dynamisch organisme dat evenementen, performances en exposities van hoog niveau op de wereld loslaat.


Ambitie

Het Leienpaleis wordt een nieuwe toeristische trekpleister en het aantrekkelijkste cultuurhuis en evenlocatie van Vlaanderen. Het Leienpaleis draait als eventlocatie en culturele hub voornamelijk op events en private investeringen. Het is niet insulair maar gaat solide samenwerkingen aan met gelijkgestemde, internationale kunstorganisaties. Door de voortdurende samenwerking tussen verschillende kunsttakken en mensen van diverse pluimage zal het dé hotspot worden voor cultuurminnende Vlamingen van alle leeftijden.


Over drie jaar moeten we zeven dagen per week geopend zijn en minstens twee culturele evenementen per week organiseren en daarnaast talrijke B2B en B2C events.


Samenwerkingen met kunstgalerijen

Het Leienpaleis stelt het werk tentoon van internationaal gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Dat gebeurt in samenwerking met de volgende kunstgalerijen:


Het Leienpaleis

Informatie

+32 (0)3 344 05 16

events@leienpaleis 

Bezieler

Gregorio Willems

gregorio@leienpaleis.be

Events

Ingrid Vanhoutte

events@leienpaleis.be

Communicatie

Ferre Oeyen

ferre@leienpaleis.be







Contact



COLOFON


Grafisch ontwerp:

Christophe Clarijs (website)


3D-animatie LP:

Studio Vergult


Website development:

Domani


Redactie:

Herman Feyen


Advisor:

Philip Blondé (This Is Friendship)

Fonts:

Calibre by Klim Type

Self Modern by Bretange Foundry

Share by: